Algemeen dagblad

22-02-2020

WOERDEN HEEFT WERELDPRIMEUR MET SLOWTRIATHON: ZWEMMEN, FIETSEN EN RENNEN OP ‘T GEMAKKIE

Goed nieuws voor wie dol is op de triatlon, maar een broertje dood heeft aan haast: de allereerste Woerdense slowtriatlon. De eerste editie is 23 april.

Het idee komt van de zeer sportieve Woerdense zestiger Fons van Rooij (63). Hij fietst en wandelt elke dag en tijdens de rit naar zijn vaste zwembad in Harmelen bedacht hij: Waarom niet een triatlon ‘op het gemakkie’. Zonder dat het snel hoeft of heel erg lang is. Maar het is géén bejaardenactie, benadrukt hij.

Vergis je overigens niet. Zelf is Fons van Rooij alles behalve langzaam of bang voor een uitdaging. Zo fietste hij vorig jaar nog met zijn vrouw en twee vrienden van Mexico naar Canada, dwars door de Rocky Mountains. ,,Negentig procent van de paden was niet verhard”, vertelt Van Rooij met gepaste trots.

Het grappige is dat de slowtriath­lon nog nergens bestaat!

In Nederland is Van Rooij ook een bezig baasje. Elke week zwemt, fietst en wandelt hij. En op de fiets naar het zwembad in Harmelen waar hij zich bekwaamd heeft in de borstcrawl bedacht hij de slowtriatlon voor Woerden. ,,Het grappige is dat het nog nergens bestaat!”

Wielrennen

,,Het hoeft van mij allemaal niet zo ver of competitief”, verduidelijkt de Woerdenaar. ,,Triatleten die meedoen aan de echte en snelle triatlon in Woerden vroegen mij om eens met hen mee te doen. Maar ik heb geen zin in wielrennen en ook geen zin om heel hard te lopen. In het verleden heb ik dat al wel gedaan, nu doe ik lekker rustig aan. Wie wandelt kan meer om zich heen kijken. Wie langzaam fietst, kan gezellig kletsen. En daarbij hoef ik geen persoonlijke records meer te breken.”

Op 23 april is het zover. Dan start de door hem bedachte kwart en achtste triatlon. De kwart-triatlon bestaat uit één kilometer zwemmen, veertig kilometer fietsen en ‘maar’ tien kilometer lopen. Een achtste is daar weer de helft van.

Het zwemmen gebeurt overigens in het zwembad en niet in de singel. ,,Dat is niet zo comfortabel voor de meeste mensen. En het zwembad werkt mee, dus we kunnen rustig gaan zwemmen tussen 07.00 en 10.00 uur. Daarna relaxt aankleden, een stukje fietsen, en dan lekker een boterhammetje eten. Om vervolgens weer gezellig te gaan wandelen.”

Grootsheid van de natuur

Het gaat om bewust bewegen en ook bewust om je heen kijken. Om de grootsheid van de natuur te ervaren

Maar Fons van Rooij heeft meer plannen. ,,We gaan dit jaar kijken hoe het loopt en in 2021 gaan we de hele triatlonafstand doen, maar dan pakken we vijf dagen de tijd om dit te behalen. Zwemmen we de eerste dag een paar kilometer, en dat is nog best een stuk hoor”, schetst Van Rooij. Zelf is hij dol op het ‘kalm aan sporten’.

,,Het gaat om bewust bewegen en ook bewust om je heen kijken, zoals we in Amerika deden bijvoorbeeld. Om de grootsheid van de natuur te ervaren en deze op te snuiven. En dan ook nog eens met vrienden tijdens de slowtriatlon? Dat is toch leuk!‘’

Inmiddels zijn er zo’n dertig aanmeldingen voor de triatlon in april. ,,En er zijn tientallen mensen die overwegen om mee te doen. Ik verwacht dat we de 120 deelnemers zeker wel gaan halen. Dat het vol raakt. Ik ben onlangs nog gebeld door een vrouw die zei: We gaan ons familie-uitje houden op die dag. Lekker wandelen en fietsen met z’n allen.”

De eerste editie is een try-out met een kwart en een achtste variant in Woerden op donderdag 23 april. Maximaal 120 deelnemers.

 

Terug naar overzicht

Geplaatst op 16 maart 2021